Wat betekenen de dashboard lampjes (2023)

Soms gebeurt het dat er een lampje op je dashboard gaat branden. Weet jij wat dit betekent? Weet jij wanneer je direct moet stoppen om verdere schade te voorkomen of denk jij dat je nog wel even door kunt rijden? Wij hebben een overzicht van alle dashboard lampjes, hun betekenis en hoe te handelen.

Wat betekenen de dashboard lampjes (1)

1. Betekenis van de verschillende kleuren waarschuwingslampjes

De lampjes op je dashboard hebben verschillende kleuren. Deze kleuren vertellen de ernst van het probleem. Welke dashboard lampjes hebben welke kleur en wat betekent deze kleur?

  • Groen - Dit systeem werkt goed
  • Blauw - Het grote licht staat aan
  • Wit - Aanbeveling/aanwijzing
  • Geel/oranje - Laat de auto zo snel mogelijk nakijken
  • Rood - Onderneem direct actie!

Wat betekenen de dashboard lampjes (2)

Waarom gaan er bij het starten van de auto vaak een aantal dasboard lampjes branden? Hiermee wordt gecontroleerd of de waarschuwingslampjes in de auto goed werken. Laat lampjes die niet meer werken direct repareren.

2. De dashboard lampjes en hun betekenis

Soms gaan er waarschuwingslampjes in de auto branden, maar weet je niet wat je moet doen. Wij hebben een volledig overzicht van dashboard lampjes en hun betekenis.

  • Rode auto lampjes
  • Gele auto lampjes
  • Groene auto lampjes
  • Witte auto lampjes
  • Blauwe auto lampjes

Belangrijke gegevens: dagwaarde auto berekenen hier

Rode dashboard lampjes

Wat betekenen de dashboard lampjes (3)

Remsysteem
Het lampje van het remsysteem gaat branden als de parkeerrem is ingeschakeld of aangetrokken en de auto is gestart. Blijft het waarschuwingslampje branden als je de handrem eraf haalt? Dan kan dit duiden op een storing in het remsysteem of is er te weinig remvloeistof.

Wat betekenen de dashboard lampjes (4)

Motorolie
Dit controlelampje geeft aan of het oliepeil te hoog of te laag is. Gaat dit lampje branden tijdens het rijden? Stop dan direct. Check het oliepeil, vul dit bij of tap het af. Stopt het niet met branden? Zoek een garage op en laat het checken.

Wat betekenen de dashboard lampjes (5)

Accu
Het waarschuwingslampje van de accu gaat branden als de auto wordt gestart. Gaat hij niet branden? Dan is er mogelijk een storing aan de dynamo, stroomkabels of aandrijfsnaar. Parkeer de auto en bel de garage of wegenwacht.

Wat betekenen de dashboard lampjes (6)

Koelvloeistoflamp
Gaat het lampje van de koeling branden is de motor oververhit. Dit kan voor schade zorgen. Daarom is het verstandig om het koelvloeistofniveau te controleren.

Wat betekenen de dashboard lampjes (7)

Gordel
Draagt een passagier geen gordel? Dan gaat dit lampje branden. Vaak gaat het gepaard met een piepende toon. Ook kan het zo zijn dat het lampje gaat branden als je iets van een bepaald gewicht op de stoel legt.

Wat betekenen de dashboard lampjes (8)

Airbag
Brandt het controle lampje in de auto van de airbags? Mogelijk is er een storing en dat betekent dat deze niet werken. Ga daarom direct naar de garage voor controle.

Wat betekenen de dashboard lampjes (9)

Openstaande deur
Dit symbool in je auto vertelt je wanneer er een deur nog open staat. Vaak kun je zelfs zien welke deur er open staat.

Wat betekenen de dashboard lampjes (10)

Open motorkap
Staat het contact van de auto aan, maar is de motorkap nog open? Dan gaat dit auto lampje branden.

Wat betekenen de dashboard lampjes (11)

Open achterklep
Als de achterklep open staat en het contact aan, dan begint dit controlelampje te branden.

Wat betekenen de dashboard lampjes (12)

Stuurvergrendeling
Als dit auto lampje brandt dan zit het stuur in het stuurslot. Het is niet mogelijk de auto te starten op dit moment.

Wat betekenen de dashboard lampjes (13)

Naderingsalarm/Waarschuwingssysteem botsing
Rij je te kort op je voorganger of nader je met een te hoge snelheid? Dan brandt dit lampje om een botsing te voorkomen. Heeft het lampje een oranje kleur, dan heb je het uitgeschakeld. Mocht het branden zonder reden? Dan kan dit duiden op een storing en raden wij aan naar de garage te gaan.

Wat betekenen de dashboard lampjes (14)

Startprobleem
Bij het branden van dit symbool is er een startprobleem. Breng de auto weg naar de garage om achter de oorzaak te komen.

Wat betekenen de dashboard lampjes (15)

(Video) Wat betekenen de lampjes op je dashboard? | Wegenwachttip

Laag remolie niveau
Is het niveau van je remolie te laag, dan zie je dat aan dit auto lampje. Vul de remolie direct bij!

Wat betekenen de dashboard lampjes (16)

Storing ESP systeem
Bij een storing in het ESP (Elektronisch Stabiliteits Programma) systeem wordt er niet meer ingegrepen in onveilige situaties. Geen hoge nood, maar je moet wel met de auto naar de garage.

Wat betekenen de dashboard lampjes (17)

Storing RBS systeem
Als er een RBS (Radar Brake Support) systeem storing is dan brandt dit lampje. Dit systeem zorgt voor het zelfstandig afremmen van de auto bij het snel naderen van een object voor de auto.

Wat betekenen de dashboard lampjes (18)

Elektronische parkeerrem
Als dit lampje in de auto gaat branden dan is de elektrische parkeerrem ingeschakeld. Dit lampje zit slechts in auto’s met elektrische transmissie.

Wat betekenen de dashboard lampjes (19)

Noodloop
Gaat dit symbool branden, dan gaat je auto in noodloop. Wat is dat? Dan heeft je auto te weinig vermogen en kun je niet hard rijden. Ga snel naar een garage om dit te checken.

Wat betekenen de dashboard lampjes (20)

Aandrijflijn storing
Dit lampje brandt wanneer er een storing is in de aandrijflijn, oftewel motor. Waarschijnlijk heb je op dit moment minder vermogen en is het verstandig om hard optrekken en afremmen te vermijden. Laat bij de garage de motor uitlezen.

Wat betekenen de dashboard lampjes (21)

Storing beweegbaar dak
Mocht het dak niet meer open of dicht kunnen dan gaat dit lampje branden. Ook brandt dit lampje om je te waarschuwen wanneer het dak opent en sluit.

Wat betekenen de dashboard lampjes (22)

Storing variabele spoiler
Als de variable spoiler niet goed werkt, is dit lampje aan. Laat altijd de auto controleren.

Gele dashboard lampjes

Wat betekenen de dashboard lampjes (23)

De batterij van de sleutel is bijna leeg
Dit controlelampje laat zien dat je autosleutel bijna leeg is. Met een lege autosleutel is het niet mogelijk om de auto draadloos openen/sluiten.

Wat betekenen de dashboard lampjes (24)

Lane Assist
Heeft dit auto lampje een groene kleur? Dan is hij ingeschakeld. Bij een rode kleur is de Lane Assist uitgeschakeld. Bij Lane Assist wordt je gewaarschuwd door trillingen in het stuur mocht je slingeren of de rijstrook verlaten.

Wat betekenen de dashboard lampjes (25)

Storing remlichten
Mogelijk doen de remlichten het niet of niet goed meer. Controleer dit even en vervang de lampjes. Werkt dit niet? Ga dan even langs de garage.

Wat betekenen de dashboard lampjes (26)

Roetfilter
Springt dit lampje aan dan is of de uitlaat verstopt of defect. Is dit het geval dan moet je de olie van de auto peilen en de auto naar een garage brengen, anders beschadigd de motor of filter wellicht nog meer.

Wat betekenen de dashboard lampjes (27)

Bergrem ingeschakeld
Dit lampje brandt als de ‘bergrem functie’ van de auto is ingeschakeld. Om de bergrem functie uit te schakelen dien je deze knop in te drukken.

Wat betekenen de dashboard lampjes (28)

Brandstofpeil
Is je brandstoftank aan de lege kant? Naar het tankstation is dan de slimste keus!

Wat betekenen de dashboard lampjes (29)

Aandrijf- en stabiliteitsregeling
Wanneer de aandrijf- en stabiliteitsregeling is geactiveerd dan knippert dit lampje. Ook gaat het branden wanneer je de auto start. Is dit niet het geval? Ga dan naar de garage.

Wat betekenen de dashboard lampjes (30)

Accuspanning elektrische auto’s
Als dit lampje brandt dan heeft jouw elektrische auto een lage actieradius. Hij moet dus opgeladen worden. Brandt het auto lampje na het opladen nog steeds? Dan is er een ander probleem en kun je beter een garage opzoeken.

Wat betekenen de dashboard lampjes (31)

(Video) Doorrijden of stoppen? Dit betekenen de lampjes op je dashboard - Louwman.nl

Verlichtingproblemen
Waarschijnlijk is er een lamp kapot en moet je deze vervangen. Gaat het lampje na vervangen niet uit? Dan is het verstandig om naar de garage te gaan.

Wat betekenen de dashboard lampjes (32)

Mistverlichting achter
Dit symbool zie je wanneer de mistverlichting achter actief is. Je voert misverlichting als het zicht minder is dan 50 meter. Het mag alleen gevoerd worden met mist en sneeuw, niet met regen.

Wat betekenen de dashboard lampjes (33)

Storing in een elektrisch onderdeel
Dit auto lampje brandt als er een storing is in een elektrisch onderdeel. Dat betekent dat de auto beperkt bruikbaar is of in sommige gevallen helemaal stopt. Het is belangrijk direct contact te maken met de wegenwacht of een garage.

Wat betekenen de dashboard lampjes (34)

Er zit water in de brandsstof
Dit lampje gaat aan als de auto wordt gestart, gaat deze niet uit? Dan kan het zomaar zijn dat er teveel water in je brandstoffilter zit. Breng de auto zo snel mogelijk weg voor een check. Brandt het lampje na het aftappen van water nog steeds? Dan is waarschijnlijk je brandstoffilter aan een onderhoudsbeurt toe.

Wat betekenen de dashboard lampjes (35)

Bandenspanning
Is je band lek of de bandenspanning te laag? Dan gaat dit lampje branden. Zorg dat de bandenspanning ten alle tijden klopt, dit geeft meer grip op de weg en zorgt voor minder slijtage.

Wat betekenen de dashboard lampjes (36)

Waarschuwingslamp motor
Is er iets mis met het motormanagement of de elektronica? Dan gaat het lampje branden en is het belangrijk het peil van de motorolie en de koelvloeistof te checken. Knippert het waarschuwingslampje van de motor? Rij niet door, zet je auto veilig aan de kant en bel de wegenwacht of een garage.

Wat betekenen de dashboard lampjes (37)

Koppeling intrappen
Wanneer je de koppeling in hoort te trappen gaat dit auto lampje branden. Dit geldt bij handgeschakelde auto’s waar het start/stop systeem ingeschakeld staat.

Wat betekenen de dashboard lampjes (38)

Storing in vering of schokdempers
Heb je te maken met een storing in de vering of schockdempers van je auto? Dan gaat dit lampje branden en wordt er aangeraden naar de garage te gaan.

Wat betekenen de dashboard lampjes (39)

Sleutel niet in de auto
Dit auto lampje gaat aan als er geen sleutel in de auto wordt ‘getraceerd’ door de auto. Dit lampje komt voor bij auto’s die gebruik maken van keyless entry en keyless go.

Wat betekenen de dashboard lampjes (40)

Versleten remblokken
Als je remblokken versleten zijn moet je deze zo snel mogelijk laten vervangen. Versleten remblokken zorgen voor minder veiligheid.

Wat betekenen de dashboard lampjes (41)

Brandstofsysteem storing
Ga zo snel mogelijk naar de garage als dit lampje gaat branden. Er is namelijk een storing in het brandstofsysteem van je auto. Vaak gaat dit lampje branden samen met het tandwiel en daarna een uitroepteken.

Wat betekenen de dashboard lampjes (42)

Gladheid waarschuwing
Daalt de temperatuur en is er kans op gladheid? Dan wordt je hiervoor gewaarschuwd via dit lampje.

Wat betekenen de dashboard lampjes (43)

Storing in lamp- of regensensor
De auto heeft een aantal sensoren. De sensoren die bij dit lampje horen regelen bijvoorbeeld de lichtintensiteit buiten, waardoor de lampen aan of uit gaan. Ook zien zij of het regent of niet. Is er een storing dan zullen je ruitenwissers niet automatisch aan gaan.

Wat betekenen de dashboard lampjes (44)

Voorgloeien
Dit auto lampje brandt als de motor koud is. Als het lampje blijft branden tijdens het rijden is het verstandig om naar een garage te gaan.

Wat betekenen de dashboard lampjes (45)

ABS
ABS is het Antiblokkeersysteem. ABS voorkomt dat de banden van je auto blokkeren als je hard remt. Brandt het lampje? Dat betekent een storing en is je ABS uitgeschakeld. Snel laten repareren dus!

Wat betekenen de dashboard lampjes (46)

Storing luchtvering
Zodra dit lampje brandt is er een storing in de luchtvering. Laat dit controleren bij de garage.

Wat betekenen de dashboard lampjes (47)

(Video) Wat betekenen de dashboard lampjes in mijn auto?

Informatie indicatie
Brandt dit lampje van je auto? Dan is er nieuwe informatie over je auto beschikbaar. Via het bedieningssysteem kun je deze informatie opvragen.

Wat betekenen de dashboard lampjes (48)

Tijd voor een service beurt
Brandt dit lampje? Dat is de manier van jouw auto om aan te geven dat hij klaar is voor een service beurt. Het lampje gaat branden na een aantal gereden kilometers.

Wat betekenen de dashboard lampjes (49)

Storing trekhaak koppeling
Als er een storing is in de trekhaak koppeling of kabelset van de trekhaak dan gaat dit lampje branden.

Wat betekenen de dashboard lampjes (50)

Verandering in bandenspanning
Gaat dit lampje branden? Dan is er door de TPMS sensoren in de wielen waargenomen dat er een verandering in bandenspanning is opgetreden.

Wat betekenen de dashboard lampjes (51)

Differentieel
Het differentieel draagt energie over op de aandrijfas van de auto. Als het lampje in de auto brandt betekent dit dat er iets mis is, maar waarschijnlijk merk je dit ook.

Wat betekenen de dashboard lampjes (52)

Achter differentieel
Als het achter differentieel niet goed werkt is het van belang dit zo snel mogelijk te laten controleren.

Wat betekenen de dashboard lampjes (53)

AdBlue niveau
AdBlue is een vloeistof die bij diesels wordt gebruikt om de NOx-uitstoot te verminderen. Is het niveau aan de lage kant dan gaat dit auto lampje branden.

Wat betekenen de dashboard lampjes (54)

Waarschuwingslampje versnellingsbak
Dit auto lampje kan branden of knipperen. Bij het stabiel branden van deze waarschuwingslamp heb je te maken met oververhitting. Bij het knipperen van dit lampje is er een groot defect. Laten controleren dus.

Wat betekenen de dashboard lampjes (55)

Stadsverlichting aan
De meeste auto’s hebben stadsverlichting automatisch aan. Dit lampje geeft aan dat het aan staat.

Wat betekenen de dashboard lampjes (56)

Interieurverlichting aan
Dit licht is een waarschuwing dat je interieurverlichting aan staat. Zo vergeet je deze niet uit te zetten als je de auto gaat parkeren.

Wat betekenen de dashboard lampjes (57)

Automatisch start/stop systeem
Staat het start/stop systeem aan? Dan brandt dit lampje als de auto stilstaat en de motor niet aan is, maar de auto wel.

Wat betekenen de dashboard lampjes (58)

Adaptive Cruise Control
Het Adaptive Cruise Control symbool kan wit of groen zijn. Bij wit is hij ingeschakeld en bij groen is hij actief.

Wat betekenen de dashboard lampjes (59)

Rempedaal in trappen/Auto hold
Heeft jouw auto een automatische transmissie en staat hij op hold? Dan zie je dat aan dit lampje.

Wat betekenen de dashboard lampjes (60)

Dimlicht aan
Als het dimlicht is geactiveerd brandt dit licht. Dimlicht is verplicht bij rijden in de nacht, in tunnels en bij mist of regen.

Groene dashboard lampjes

Wat betekenen de dashboard lampjes (61)

Adaptive koplampen ingeschakeld
Adaptive koplampen zijn ingeschakeld. Adaptieve koplampen bewegen met de stuurbewegingen mee.

Wat betekenen de dashboard lampjes (62)

Symbool mistlicht voor actief
Bij het voeren van mistlicht aan de voorkant gaat dit lampje branden. Hou er rekening mee dat mistlicht alleen gevoerd mag worden met minder zicht dan 50 meter bij sneeuw of mist.

Wat betekenen de dashboard lampjes (63)

(Video) Wat betekenen mijn dashboard lampjes? | H&H Helpt!

EV modus actief
Bij het branden van dit lampje is de EV mode actief. De auto rijdt volledig op de elektrische motor.

Wat betekenen de dashboard lampjes (64)

Eco modus actief
Als dit lampje brandt gebruikt de auto de verbrandingsmotor en de elektrische motor.

Wat betekenen de dashboard lampjes (65)

Richtingaanwijzer symbool
Het richtingaanwijzer symbool op het dashboard gaat branden als je de richtingaanwijzer gebruikt.

Wat betekenen de dashboard lampjes (66)

Cruise control actief
Heb je Cruise control ingeschakeld? Dan blijft je auto een constante snelheid rijden en dat wordt pas onderbroken als je op het rempedaal drukt. Je ziet dat het geactiveerd is als dit auto lampje brandt.

Wat betekenen de dashboard lampjes (67)

Snelheidsbegrenzer/LIM
Wil je niet harder dan een bepaalde snelheid rijden? Dan schakel je de snelheidsbegrenzer in en dat zie je aan dit lampje.

Wat betekenen de dashboard lampjes (68)

Parkeersensoren ingeschakeld
Dit lampje laat zien of je parkeersensoren zijn ingeschakeld. Deze geven aan hoeveel ruimte er tussen jouw auto en objecten omheen zit.

Wat betekenen de dashboard lampjes (69)

Afstelling van de koplamp hoogte
Via deze knop stel je de hoogte van je koplampen af. De juiste hoogte van je koplampen is belangrijk om tegenliggers niet te verblinden.

Witte dashboard lampjes

Wat betekenen de dashboard lampjes (70)

Ruitensproeiervloeistof
Het niveau van je ruitensproeiervloeistof is te laag. Als je de ruitensproeiervloeistof bijvult zal dit dashboard lampje automatisch uit gaan.

Wat betekenen de dashboard lampjes (71)

Lage buitentemperatuur
Is de buitentemperatuur gedaald naar onder de 4 graden Celcius? Dan zal dit lampje aangaan.

Wat betekenen de dashboard lampjes (72)

Automatische ruitenwisser
Staat dit lampje aan dan weet je dat de automatische ruitenwissers hun werk gaan doen als het begint te regenen.

Wat betekenen de dashboard lampjes (73)

Regensensor
Als het regent gaat dit lampje branden. Je kunt zelf de gevoeligheid van de sensoren instellen via het knopje/schuifje op je ruitenwissers.

Wat betekenen de dashboard lampjes (74)

Voorruit ontwasemer
Heb je beslagen ruiten? Dan zet je de blazers aan om de ruiten schoon te maken en dan zie je automatisch dit lampje aan gaan.

Wat betekenen de dashboard lampjes (75)

Achterruit verwarming
Is de achterruitverwarming aan? Dat zie je aan dit auto lampje. Laat het lampje repareren als het niet aan of uit gaat wanneer de verwarming aan/uit is.

Wat betekenen de dashboard lampjes (76)

Standkachel
Staat de standkachel aan? Dan is dit lampje ingeschakeld. Bij het uitschakelen van de standkachel stopt ook het lampje met branden.

Wat betekenen de dashboard lampjes (77)

Stoelverwarming
Stoelverwarming ingeschakeld? Dat zie je aan dit lampje in de auto. Laat de auto controleren als dit lampje zonder reden aan gaat.

Blauwe dashboard lampjes

Wat betekenen de dashboard lampjes (78)

Coolant te koud
Dit lampje brandt vaak wanneer de auto wordt gestart en de motor nog koud is. Het betekent dat het coulant middel in de auto nog te koud is.

Wat betekenen de dashboard lampjes (79)

(Video) Betekenis dashboard lampjes - Instructievideo

Groot licht aan
Wanneer je groot licht voert staat dit lampje aan. Grootlicht kan worden gebruikt op donkere wegen, want hij geeft extra licht. Zorg dat dit licht uit is als er een tegenligger komt! Doordat het hoger schijnt kan het je tegenligger verblinden.

Sommige dashboard lampjes en symbolen zijn merkgebonden en wijken daarom af van de voorbeelden die wij hebben gebruikt. Mis je nog een waarschuwingslampje? Neem dan contact met ons op.

Videos

1. Wegenwacht Wouter vertelt je alles over je dashboardlampjes | Wegenwacht vlog #58
(ANWB)
2. 6 meest voorkomende Dashboardlampjes
(Theorie Toppers)
3. Dashboard lampjes controleren
(Rijleshulp.nl)
4. Het begrijpen van de dashboard lampjes
(CARFAX Europe)
5. Voertuig controle banden/dashboard voor het CBR examen!
(Rijhetwijst)
6. CBR VRAGEN BINNENKANT VAN DE AUTO
(ATLAS VERKEERSSCHOOL)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated: 01/07/2023

Views: 6053

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.